Asfalt Testi Çeşitleri
Asfalt testi çeşitleri günümüzde tercih edilen birçok asfalt testi bulunmaktadır. Birbirinden farklı özelliklerdeki bu testler ile asfaltların çeşitli özelliklerinin incelenmesi mümkün hale gelmektedir. Söz konusu asfalt testlerinin özelliklerinden genel olarak aşağıdaki gibi bahsedebiliriz.
Kül Testi
Numunede bulunan kül, organik madde ve diğer kalıntıların içeriğini belirlemek için kullanılır, analiz edilen bitümün saflığı hakkında fikir verir.
Leke Analizi
Asfalt testi çeşitleri bize bir bitümün termal bozunma ile değişip değişmediğini söyler. Bitüm ve heptanın bir çözeltisinin 32 ° C sıcaklıkta 15 dakika ısıtılmasından oluşur. Ardından, bir filtre kağıdına bir damla solüsyon dökülür ve bıraktığı leke kalitatif olarak analiz edilir.
Yumuşama Noktası
Bitümlere uygulanan en popüler testlerden bir diğeridir. Spesifik olarak, bir bitümün yumuşama noktasını belirlemek için genellikle halka topu yöntemi kullanılmakta. Metal bir halka içine yerleştirilen bir bitüm numunesinin, başlangıçta yüzeyde duran bir çelik bilyenin, halkanın altında yerden 25.4 mm yükseklikte bulunan bir referans plakasına değene kadar geçişine izin verecek kadar yumuşadığı sıcaklığın belirlenmesinden oluşur.
Su İçeriği
Böylece bitümdeki su miktarını belirleyin. Su ile karışmayan uçucu bir çözücü ile karıştırılan numunenin damıtılmasına dayanır, bu da buharlaştığında bitüm numunesinde bulunan suyun yoğuşma sırasında ondan tamamen ayrılarak sürüklenmesini kolaylaştırır. Bu su içeriği %0,2’yi geçmemelidir. Bu, özellikle asidik ise, agrega ile yapışkanlığı açısından çok önemlidir.
Parlama Noktaları ve Yanma
Bu arada bitüm numunesinden çıkan buharların tutuşmasının oluşmaya başladığı sıcaklıktır. Herhangi bir zamanda bağlayıcının sıcaklığı bu sıcaklığı aşacaksa; yangın riskini önlemek için elleçleme sırasında önlemler alınmalıdır. Asfalt bitümünün parlama noktası 175 ile 235 °C arasında değişmektedir.
Isınma Kaybı
Numune belirli koşullar altında ısıtıldığında daha hafif bileşenlerin (su hariç) buharlaşmasından kaynaklanan ağırlık kaybını belirlemekte. % 0,5-1,5 değer kayıplarına izin vermekte.
Süneklik
Bu test, bir bitüm numunesinin bir su banyosunda (süneklik ölçer) 25 °C sıcaklıkta ve 5 cm/dk’ya eşit sabit bir gerinim hızıyla kırıldığı santimetre cinsinden uzamayı ölçer. Süneklik, kaplamanın geçirimsizliği ile yakından ilişkilidir, çünkü çatlakların oluşumu, suyun kaplamanın alt katmanlarına geçişini kolaylaştıracaktır.