Images

Asfalt Nedir?

Asfalt Nedir?  

Geçmişten günümüze kadar gelen ve teknolojinin gelişmesi ile beraber değişim gösteren birçok yenilik vardır. Bu yenilikler arasında yer alan asfalt artık çok daha modern araçlarla temin edilmektedir. Peki, asfalt nedir diye soracak olursak, asfalt üst yüzey kaplamasında kullanılan yapışkan bir özelliğe sahip olan karışımdır. Asfalt nedir doğal bir madde olarak veya petrolün ayrıştırılması ile elde edilen ve çeşitli maddelerin birbirine yapılmasını sağlayan koyu renkli bağlayıcı bir malzemedir. Asfaltın kimyasal olarak yapısı oldukça karışıktır ve bu sebepten dolayı asfaltı analiz etmek çok karışık ve zahmetli bir iştir. Asfalt hem petrolün damıtılması hem de birçok kimyasal maddenin karışımı ile meydana gelmesinden dolayı büyük bir aşamadan sonra elde edilmektedir. Genel olarak ele alırsak asfalt bir mühendislik işi olduğundan dolayı kimyasal analizleri bilinçli kişiler tarafından en uygun bir şekilde yapılmaktadır. Asfalt günümüzde en fazla olarak yol yapım ve onarım amaçlı kullanılan bir malzeme olarak tercih edilmektedir. Asfalt yapışkan özelliği sayesinde diğer malzemeleri birbirine bağlayarak kullanıldığı alanlarda oldukça kaliteli sonuç vermektedir.

Asfalt Çeşitleri Nelerdir?

Bildiğimiz üzere asfalt bir kaplama malzemesi olduğundan dolayı kullanıldığı alanlarda buna bağlı olarak değişim göstermektedir. Bu sebepten dolayı kullanıldığı alana bağlı olarak çeşitlendirilmektedir. Günümüzde yaygın olarak mastik asfalt, stonmastik asfalt, renkli asfalt, modifiye asfalt ve sessiz asfalt çeşitleri kullanılmaktadır. Buna bağlı olarak mastik asfalt çalışması genellikle köprüler başta olmak üzere bazı beton ve çelik yüzeyler üzerine de uygulanan esnek yapıdaki kaplamaları. Mastik asfalt eğer yalıtım amaçlı kullanılacaksa bunun için beton yüzeyler tercih edilmelidir. Stonmastik asfalt ise yaygın olarak ağır taşıt trafiğinin olduğu yollarda yolun hasar görmesini engellemek ve yolu daha uzun ömürlü hale getirmek için kullanılmaktadır. Günlük yaşantımızda renkli asfaltların bazı alanlarda güvenliği sağlamak, bazı alanlarda ise dekorasyon amaçlı kullanıldığını görebiliriz. Bu bahsedilen alanlar ise kaldırımlar, yaya yolları, yürüme yolları, yaya geçiş alanları, çocuk oyun alanları, bisiklet ve koşu yolları, tüm kapalı ve açık otoparklar ile ayrıca okul ve hastane gibi kurumların bahçe sahası içerisinde yer alan yürüme yolları olarak sınıflandırılabilir. Modifiye çatlak uygulaması ile yollardaki her türlü çatlakların onarılması sağlanmaktadır. Sıcak asfalt karışım uygulaması ile gürültü en aza indirilerek genellikle hastane ve huzurevi yakınlarında sessiz asfalt kaplaması tercih edilmektedir.

Mevcut Asfalt Tipleri Nelerdir?

Günümüzdeki teknolojinin gelişmesi ile birlikte artmakta olan araç sayısı güvenli bir trafik akışı sağlanmak için daha güvenli yollara ihtiyaç duymaktadır. Bu sebepten dolayı yol bakım ve onarım işlemleri yapılırken bütün detaylar göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Her alana uygulanması gereken asfalt tipi çeşitli farklılıklar göstermektedir. Örneğin sıcak asfalt karışımı denilen malzeme çabuk donması ile birlikte tercih edilen bir kaplama tipidir. Yol yapım ve onarımında tercih edilen soğuk asfalt ise çok daha ekonomik ve avantajlı bir tercihtir. Tek bir geçişte bütün çatlak ve boşlukları doldurarak tüm hava şartlarına uygun sağlam ve dayanıklı bir yüzey oluşmasını sağlar. Yüzeye uygulanması çok hızlı bir şekilde gerçekleştiği için yol kısa sürede kullanılabilmektedir. Taşmastik asfalt tipi uygulaması içerisinde bulunan çeşitli kimyasal maddeler sayesinde oldukça güçlü kalitede bir asfalt tipidir. Yollarda bulunan her türlü çatlak ve kırıkları maksimum düzeyde kapatarak yolun ömrünü uzatan bir uygulama sağlamaktadır. Özellikle ağır taşıt trafiğinin olduğu bölgelerde tercih edilmektedir. Bilindiği üzere dünyada ve ülkemizde oldukça atmakta olan trafiğin yol yüzeyinde oluşturduğu tahribatların önüne geçmek için sık sık yol bakım ve onarım işlemleri yapılmaktadır. Polimer modifiye asfalt tipi ile yol üst yapısında oluşan her türlü aşınmanın önüne geçilmektedir.

Asfalt Uygulaması Kaç Derecede Nasıl Olmalıdır?

Günlük yaşantımızda sürekli içerisinde olduğumuz trafik akışı bizim için büyük bir önem arz etmektedir. Bu sebepten dolayı yolların güvenli olması da büyük önem taşımaktadır. Yollara uygulanan asfalt uygulaması kuralına uygun bir şekilde yapılmalı ve uzun ömürlü olmalıdır. Bu nedenle yağış sırasında asfalt kaplaması yapılmamalıdır, yüzey temizlenmiş olmalıdır, hava sıcaklığı en az beş derecenin üzerinde olmalı ve özellikle asfalt döküm sırasında asfaltın sıcaklığı 140 ile 150 derece arasında olmalıdır. Asfalt döküm sırasında yüzeye çok iri taneli malzeme dökülmemeli ve önemli olan bir diğer nokta ise yol ve otopark çizgileri çizilmeden önce asfalt dökülen yüzey basınçlı su ile olabildiğince temizlendikten sonra boyama işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu kurallar doğrultusunda uygulanan işlem sonucu yol güvenliği de oldukça uzun ömürlü bir şekilde sağlanmış olur. Sağlam ve pürüzsüz yollar trafik akışı için oldukça önem taşımaktadır.

Asfalt Yollarda Meydana Gelen Hasarlar

Gerek yaya gerekse trafik akışı içerisinde gözden kaçmayan unsurlar arasında asfalt yollardaki hasarlar oldukça dikkat çekmektedir. Bazı sebeplerden dolayı asfaltlardaki kaplamalarda çeşitli deformasyonlar, çatlamalar ve ayrışmalar meydana gelmektedir. Bu sebeplere trafik, iklim şartları, yapım hataları ve hatalı kullanılan malzemeleri örnek vermek mümkündür. Trafikte tekerlek yükü, lastik basıncı ve dingil sayısı gibi faktörler yolda hasar oluşumuna etki eden unsurlardır. Çeşitli iklim özellikleri gösteren alanlarda ise aşırı sıcak ve aşırı soğuk havaların etkisi de asfalt kaplama zeminlerde hasara yol açan doğal etkenler arasında yer almaktadır. Yol yapım esnasında asfalt karışım sıcaklığının iyi ayarlanmamış olması, yanlı karışım, düzensiz serme ve karışımın olması gerektiği gibi sıkıştırılmaması ayrıca çimento oranının fazla oluşu da yollarda hasar oluşumuna neden olan en önemli etkenlerdir. Bu nedenle asfalt yol yapımında kullanılan malzemeler de oldukça uygun bir şekilde seçilmelidir. Çok iri ve çok ince malzeme kullanılmamalı, karışıma da rutubet karışmamasına özen gösterilmelidir. Genel olarak bu tedbirler göz önüne alınarak uygulama yapılan asfalt yollarda hasar oluşumu engellenmiş olmaktadır. Tüm bu hasarların oluşumunu engellemek adına asfalt yolların yapım aşamasında çok fazla titizlik gösterilmesi gerekmektedir.

Asfalt Yapımında Silindirleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Yol yapımında malzemenin önemi her ne kadar büyük bir rol alsa da bunun yanı sıra asfalt kaplamasının bu iş için kullanılan silindir aracı da bir o kadar önem teşkil etmektedir. Asfalt yol yapımında trafik ve iklim koşulları baz alınarak silindir ile sıkıştırma işlemi uygulanmaktadır. Bitum adı verilen koyu renkli ve kıvamlı kaplama maddesi yol tabakasının oluşumunda büyük etken sağlamaktadır.

Kısaca asfalt nedir in cevabı asfalt yolların %99 unda olan beton gibi yüzeyinde bozulma olmayan güzel yapılırsa 10-20 yıl gidebilir. Güzel yapılırsa ne demek yani zemini sağlam zemini beton veya sıkıştırılmış 0.63 pmt (taşlı toprak) olan sonra zeminine emülsiyon (yapıştırıcı) diye tabir ettiğimiz malzemeyi zemine döküldükten sonra zemine asfalt dökülüp serildikten sonra asfaltında iyice sıkıştırılmasıyla olur.

Göçmen asfalt yol olarak sizlere daha iyi bir hizmet verebilmek için tıklayın