Asfaltın Faydaları

Asfaltın faydaları

Asfalt uzun yıllardır kendisine farklı alanlarda uygulanma imkânı bulmaktadır. Bu alanlarda birçok avantaja sahip olmakla birlikte özellikle yollarda kullanılmasının çok büyük faydaları bulunur.

  • Asfaltın faydaları olarak en başka sürüşte rahatlık sağlaması sebebiyle araç sahiplerine ciddi bir konfor sağlıyor olmasını gösterebiliriz. Sürüşte rahatlık stresi de azaltarak oldukça avantaj sağlamaktadır.
  • Asfalt yol gösterdiği yüzey direnci ile diğer seçeneklere göre her mevsim daha iyi yol tutuşu sağlar. Kış aylarında buzların çabucak erimesine katkıda bulunarak kaygan yüzey riskini azaltmaktadır.
  • Korozyona uğramayarak rahatlıkla uzun süre bakımlı kalır. Az bakım gerektiriyor olmanın yanı sıra mevsim koşullarına dayanıklılığı ile uzun ömürlü bir kullanım sunar.
  • Renkli yönlendirme ve gece görülen neon formda ibarelere yer vererek güvenli sürüş sağlar.
  • Kolay uygulanabilir bir yöntem olup yoldaki herhangi bir hasar asfalt sayesinde hızlıca giderilebilmektedir.
  • Yolları daha düzenli ve konforlu hale getirmesi sebebiyle kaza risklerini azaltır.
  • Yağış durumunda yüzey direncini diğerlerine göre daha iyi oranda tutarak en güvenli sürüşü sunmaktadır.
  • Koyu rengi sıcaklığı tutmasına ve ısınmasına imkân vermektedir. Bu sayede buz ve yağışların hızlıca kurumasına olanak sağlamaktadır.
  • Toz ve benzeri durumlara karşı daha temiz bir ortam sunarak konforu artırır.
  • Bir kez yapıldığında onlarca yıl kullanım vadetmektedir.
  • Bakımı oldukça seyrek olup yıpranması ve zarar görmesi halinde üzerine basitçe kat atarak bu durum giderilmektedir.
  • Geri dönüşüm imkânına sahip asfalt doğa dostu olmanın yanında her tip yolda kullanılabilen modern çözümlere yer vermektedir.

Asfalt Yol Yapımı

Asfalt genelde yol yapımında kullanılması ile bilinmektedir. Yol yapımında oldukça hızlı bir seçenek olması asfaltın faydaları arasında gösterilir. İşlem sırasında ilgili asfalt çeşidi kullanılarak dökme yapılır. Pres makinası uygulandıktan sonra devreye girerek dökülen asfaltı yüzeye oturtma işlemini gerçekleştirir. Bu yüzeye oturma işlemi ne kadar iyi yapılırsa asfalt o kadar sağlam olacaktır. Sıkıştırma adı verilen bu işlem asfaltın dökülmesi ardından arada kalan boşlukları kapatmayı amaçlar. Boşluklar kapanırsa daha sağlam bir yol elde edilmiş olur. Bununla birlikte su dayanıklılığı ve sürüş direncinin de performansı artmaktadır. Pratik bir yol yapım alternatifi olan asfalt bu kısa işleme göre maliyet ve emek itibariyle oldukça karlı bir iş olarak nitelendirilir. Mevsim veya hava koşullarına göre farklılaşacak kuruma süresi ortalama 1 saat olarak belirtilmektedir.

Sıcak Asfalt Nedir?

Bitümlü sıcak karışım adı verilen bu çeşit asfalt agrega ve bitümün karıştırılmasıyla elde edilmektedir. Yaklaşık 160 santigrat derecede hazırlanan bu asfaltın faydaları ise kendisini yüklü araç trafiklerinin bulunduğu yerlerde göstermektedir. Uzun ve yüklü araçların kullandığı yerlerde ihtiyaca göre birkaç kat olmak üzere dökülür. Yol tutuş özelliği oldukça fazla olup kayma ve buzlanma konusunda dayanıklıdır. Büyük tipte araçların konforlu bir sürüş elde ettiği sıcak asfalt daha güvenli bir trafik deneyimi sunmaktadır. Döküm esnasında sıcaklığı ve yapısı itibariyle ılık ve soğuk asfalta göre oldukça fazla gaz ve toz meydana gelebilmektedir. Buna rağmen yine de hızlı bir uygulanma aşamasına sahiptir. Bitüm sızdırmaz ve korozyona dayanıklılığı ile inşaat alanında da nem bariyeri olarak kullanılmaktadır. Petrolün damıtılarak elde edildiği bileşen bu işlem sonucu dibe çöken yarı katı ve koyu sıvıdan oluşur.

Ilık Karışım Asfalt Nedir?

Sıcak bitümlü karışım asfaltın 20 veya 30 santigrat derece kadar sıcaklığının azaltılarak elde edilmesiyle ılık karışım asfalt oluşturulmaktadır. Yapı itibariyle daha az yaşlandığı belirtilen bu asfaltın direnç noktasında daha dayanıklı olduğunun öğrenilmesine dair bazı testler yapılmıştır. Ilık karışım asfaltın faydalarıözellikle bu testler ile kanıt dahilinde belirtilmektedir. Bunlardan ilki sıcaklığın azaltılmasının duman emisyonunu daha düşük seviyeye indiriyor oluşudur. 20 veya 30 santigrat derece daha az sıcaklığa sahip olan ılık karışım uygulanırken yaklaşık yüzde 75 daha az duman emisyonuna sebep olmaktadır. Bu durum işi gerçekleştiren çalışanların yanında halkında sağlığı noktasında oldukça faydalı olmaktadır. Daha iyi bir çalışma ortamı vadeden bu asfalt çeşidi boğaz ve ciltte görülen tahrişleri önemli ölçüde aza indirir. Daha az enerji harcanarak daha dayanıklı bir yapı elde edilir. Önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında uygulama ve üretim aşaması süresince yüksek performans göstermektedir.

Asfalt Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Asfalt özellikle dış mekânlarda kaplama malzemesi olarak en çok tercih edilen üründür. Asfaltın faydaları bu kadar çok tercih edilmesinde oldukça belirleyici bir rol oynamaktadır. Yolların üst katmanında kullanılışı ile bilinmektedir. Bu iş için bu kadar ideal olmasında dayanıklılık faktörü büyük rol oynamaktadır. Sürüş için en ideal ortamı asfalt kaplama sağlamaktadır. Bunlar dışında spor komplekslerinde de ağırlıkla asfalt tercih edilmektedir. Basketbol ve voleybol sahalarında her mevsime dayanıklı uzun ömürlü bir kaplamanın sırrıdır. Bunun yanında bisiklet yolları için yine sürüş riskini en aza indiren güvenli bir seçenektir. Otoparklar için yapılarak az bakımla çok performans elde edilebilir. Bunun yanında site ve konutların yolları için bu kaplama çeşidi kullanılmaktadır. Fabrikalarda da kullanılan asfalt sayesinde temiz ve güvenli bir kullanım ortamı sağlanmaktadır. Depo ve girişlerinde kullanılarak kolayca teslimat ve saklama işleri yapılabilir. Özellikle fabrika çevresinde uygulanarak nakliye işlerini en az zahmetle halletmenize yardımcı olmaktadır. Aşınma ve yüke karşı dayanıklı formu ile ağır koşullara uyum sağlayan bir kaplama olması sebebiyle hemen her alanda rahatlıkla tercih edilmektedir.

Asfaltın Tarihçesi

Ülkemizde asfalt Osmanlı döneminde kullanmaya başlansa da yapı itibariyle tarihi 5 bin yıldan daha eskiye dayanmaktadır. Yol yapımında kullanılması yüz yıl önceye gitmektedir. Asfalt ilk olarak yollardaki tozmayı önlemek amacıyla dökülmekteydi. Özellikle son 20 yılda kullanımı oldukça artan asfalt kara yollarında kaplama yapılmak için baş tercih olmuştur. Bunun sebebi ise şahsi araç kullanımı ve otomotivdeki büyük gelişmelerdir. Ulaşımın artması bu konuda konfor sağlanmasına ihtiyaç duyulmasını beraberinde getirmiştir. Çok şeritli yollarsa 40 ve 50 yıl öncesinde ağırlıklı olarak kullanmaya başlanmış ve ilerleyerek günümüzdeki bu konforlu haline ulaşmıştır. İnşaat sektöründe vazgeçilmez malzemelerden olan asfalt birçok alanda kullanılmaktaydı. Asfaltın faydaları neticesinde inşaat sektöründe pek çok konuya çözüm getirilmiştir. Özellikle su sızdırmaz yapısı izolasyon konulu işlemlerde kullanılmasında büyük katkıda bulunmaktadır. Çatı yapımında da bu özelliği neticesinde çok eski yıllardan beri kullanılmaktaydı. Fakat asfaltın tarihi boyunca yollarda kullanımına daha sık rastlanmıştır.

Göçmen Asfalt Yol olarak sizlere daha iyi bir hizmet verebilmek için tıklayın

Bir cevap yazın