Asfalt Sulama Nedir

Asfalt Sulama Nedir

Asfalt sulama nedir? Yol yüzeylerinin yapımında hangi asfalt sulamanın kullanıldığını biliyor musunuz ? Astar ile yapıştırma sulama arasındaki farkın ne olduğunu biliyor musunuz? Kürleme sulama ne için kullanılır? Bu sorular, yol mühendisliğinde çalışan bizler için genellikle bariz görünen; ancak bazen şüphe uyandıran kavramlara atıfta bulunur. Bu doğrultuda asfalt sulama ile ilgili detayları sizler için derledik. Asfalt sulamanın ne tür riskler vardır, her biri ne zaman kullanılmakta, her durumda ne tür bağlayıcı kullanılmakta; uygulama nasıldır ve kullanılacak hükümler nelerdir.  Bu soruların cevaplarına aşağıdaki gibi ulaşabilirsiniz.

Asfalt Sulama Faaliyetleri

Kaldırımların yapımında iki farklı tipte bitümlü katman kullanabiliriz. Bir yandan yüzey işlemlerimiz (çakıllı veya çakılsız sulama ve bitümlü bulamaçlar) veya bitümlü karışımlarımız var . Bugün tüm bu çakılsız sulamayı tanımlamaya odaklanacağız. Bu çakılsız sulamalar, ince bir bitümlü bağlayıcı film tabakasının eşit dağılımına dayalı bir işlemden başka bir şey değildir.

Astar Asfalt Sulama

Asfalt sulama nedir? Her iki katın da dayanışma içinde çalışması amacıyla, üzerine bitümlü bir tabakanın uzatılmasından önce, bir taneli tabaka üzerine bir bitümlü bağlayıcının uygulanmasından oluşur. Hem inşaatta hem de kaldırımların rehabilitasyonunda yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır. Astar spreylerde kullanılan bağlayıcı türü çok akışkan, yavaş kırılan bir bağlayıcıdır.

Astar sulamalarda emülsiyon temini, basılan tabakayı 24 saat içerisinde emebilen kapasitede olacaktır. Bu tahsis hiçbir zaman 500 gr/m² artık bağlayıcıdan az olmayacaktır. Uygulanmasına gelince, sulama yapılan yüzeyin süpürülmesi ve nemlendirilmesi uygundur. Daha sonra bir sprinkler tankı ile bağlayıcı uygulanır. Uygulamadan sonraki 24 saat içinde trafiğin dolaşmaması, sulamanın tamamen emilmesini sağlamak için önemlidir. Daha erken trafiğe açılmasının gerekli olduğu durumlarda, örtü ve örtü serilen, her halükarda trafiğe açılmadan en az 4 saat önce bırakılan ve hareket hızının 30 km/s’den az olması gerekmektedir. Kaplama agregası, uygulamadaki kusurlar nedeniyle fazla bağlayıcıya sahip olabilen alanlarda da uygulanacaktır.

Kaplama agregasının nihai uygulaması, yüzeyde kalabilen fazla bağlayıcıyı emmek veya trafik etkisi altında astarın korunmasını garanti etmek için gereken minimum miktarda yapılacaktır. Kullanılan malzeme maksimum 4 mm boyutunda kum olacaktır. Bu bağış hiçbir durumda 6 l/m²’den fazla veya 4 l/m²’den az olmayacaktır.